Laptop billentyűzet fertőtlenítése

Mobil számítógépek tisztítása

Billentyűzet fertőtlenítése antibakteriális

A laptop és személyi számítógép billentyűzete és egere folyamatos kontaktusban van a felhasználókkal. Ez akkor lehet igazán aggasztó, ha egyszerre többen is használják az eszközt. A laptop tisztítását rendszeres időközönként, évente legalább egyszer, a nyári meleg beállta előtt el kell végezni. A billentyűzet tisztítását és fertőtlenítését érdemes havonta elvégezni, de nagyszámú felhasználó esetén ennél gyakrabban is jó lehet.

Billentyűzet csíramentesítése

A billentyűzet tisztítását elsősorban a billentyűk közzé beragadt szösz, por és morzsa eltávolításával kell kezdeni. Erre használhatunk morzsaporszívót, vagy olyan porszívót, mely szívóereje csökkenthető. A normál porszívó letépheti a billentyűket, amelynek cseréje problémás lehet. A billentyűközt apró kefével is megtisztíthatjuk. A billentyűzet felületét alkoholos ronggyal, esetleg klór-dioxid oldatba mártott szalvétával kell áttörölni. A fertőtlenítő oldatból juthat az egérre is. A laptop billentyűzetének tisztításakor arra kell ügyelni, hogy ne jusson nedvesség a gépbe.

Antibakteriális laptop

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a laptopok és számítógépek billentyűzetét ezüstionnal kezelik. Emellett olyan titánszármazékot is használnak, melyből napfény hatására szabad oxigéngyök válik ki, ami elpusztítja az ezüstöt elkerülő kórokozókat is.

Antibakteriális billentyűzet

Vásárolhatunk olyan billentyűzetet is, mely szilikonból készült és kifejezetten orvosi, élelmiszeripari, gyógyszerészeti, kozmetikai és egyéb olyan környezetben történő alkalmazásra szánták, ahol gyakori a bakteriális fertőzés veszélye. Az eszköz csapvízzel és fertőtlenítő szerrel mosható, klór-dioxid oldatával remekül kezelhető.

Az újfajta billentyűzetek és érintőkijelzők tervezésére azért is van szükség, mert egyre több élelmiszeripari ágazatban kapcsolódik a munkához az okos eszköz, a munkások felváltva érintik az élelmiszereket és a billentyűzet gombjait, ezért ez kritikus keresztmetszet.

Laptop billentyűzet tisztítása és szakszerű fertőtlenítése. Néhány kulcsszó, melyet további olvasásra ajánlunk: laptop tisztítás, billentyűzet kiválasztása, fertőtlenítés otthon, klór-dioxid szer.

Laptop memória bővítése

Mennyi és milyen memória kell a notebookba

Laptop memória SO-DIMM méretek összehasonlítása.

A laptop hardverek között a processzor és az alaplap után a memória az egyik nélkülözhetetlen számítógépes alkatrész. Az alaplap határozza meg a laptop típusát, tehát ez nem fejleszthető és nem cserélhető, néhány egyedi esettől eltekintve. A processzor fejlesztése, cseréje szintén rendkívül szűk határokon belül mozog, ezért a memória bővítése az, mellyel a legnagyobb teljesítménynövelés érhető el.

A laptopvásárláskor, ha a spórolás a cél, érdemes a memórián spórolni. Ha olcsóbb alaplapot vagy gyengébb processzort vásárlunk, az a későbbiek során úgy is marad már, de a kisméretű memóriamodul bármikor nagyobbra cserélhető, ha a laptop alaplapja lehetővé teszi ezt. Ha esetleg két memóriacsatlakozó hely van a gépben, akkor egyetlen panelt érdemes vásárolni, a későbbiek során pedig az üres slotba tehetünk még egy modult, így megkétszerezve a RAM méretét.

Milyen memóriák vannak

A memóriatípusok között könnyű elveszni, ezért csak azokkal a típusokkal ismerkedjünk meg, melyek jelenleg a legnépszerűbbek.

A laptop és az asztali számítógép is DDR memóriát kap, azzal a különbséggel, hogy a PC DIMM, a notebook SO-DIMM alakú modullal érkezik. A kettő között az egyetlen lényegi különbség a méret és a forma, a működési elv teljesen megegyezik.

A DDR memóriák működési elvén nem változtatnak az utóbbi években, csupán a sebességüket változtatják, ezért létezhet DDR, DDR2, DDR3, DDR4, és DDR5-ös memória. A jelenleg népszerű és széles körben elterjedt típus a DDR3 és ennek egy változata a DDR3L.

A laptopokban a fogyasztást igyekeznek minimalizálni a tervezők. Ezzel egyrészt az akkumulátor üzemidejét növelik meg, másrészt csökkentik a termelődő hőmennyiséget is, melynek elvezetése problémás a vékony műanyag burkolatban. A DDR3L memória szinte mindenben megegyezik a DDR3-mal, annyi a különbség, hogy előbbi kisebb feszültségen működik, ezáltal alacsonyabb a hőtermelése. Természetesen az alacsonyabb feszültség miatt a teljesítmény is némileg alacsonyabb.

Mennyi memória kell a laptopba?

A jelenleg kapható gépek esetében a 4 GB az alap, ezalatt nem kapható, illetve nem érdemes gépet venni. A 8 GB és a 16 is átlagosnak mondható, bár a 16 GB szinte mindenre elegendő, amivel egy átlag notebook használó találkozhat. A 32 GB sem ördögtől való, de erre már a komolyabb munkaszoftvereket futtatóknak, nagyméretű adatbázisokat kezelőknek van szükségük, a 64GB-ra pedig a hagyományos felhasználóknak nincs szükségük, fölösleges pénzkidobásnak tűnik ennyi RAM-ot vásárolni haza.

Laptop belső memória bővítése szervizben Budapesten. Néhány további, érdekes és izgalmas olvasnivaló téma: laptop memória csere, laptop szerviz, DDR választás, RAM csere, memória bővítés, SO-DIMM forma.

Laptop hűtőalátét a kárpitozott fotelben, nyárra

Laptop alkatrészek és kiegészítők választása a kárpitosok ajánlásával

Laptop hűtőalátét.

A laptop alátét a kárpitozott fotelben és az ágyban is hasznos, segítségével kényelmessé tehető a mobil számítógép használata, alapvetően két funkciót tölt be:
a megfelelő pozícióban rögzíti a notebookot, ennek köszönhetően kényelmessé téve a munkát és tehermentesítve az egyes testrészeket hűti a laptopot, ennek köszönhetően megnő a gép élettartama, különösen az akkumulátor számára fontos a megfelelő hőmérséklet biztosítása. A kárpitozott bútorok elzárják a gép hűtőnyílásait, ezért a kárpitosok az alábbiakat ajánlják.

Hasznos lehet a hűtőpad az alábbi esetekben:

  • a nyári melegben a laptop burkolata erősen melegszik, különösen a kárpitra fektetve, aminek a következtében gyakori az operációs rendszer fagyása
  • nagy teljesítményigényű szoftverek futnak a laptopon (játékok, grafikus szerkesztők, digitalizáló programok), melyek terhelik a gép videokártyáját
  • a mobil számítógépet az ágyban vagy a térdünkön használjuk az esetek többségében.

Fontos: a laptop hűtőalátét nem helyettesíti a laptop hűtőrendszerét, ezért évente ki kell tisztítani a hűtőbordákat, hogy a hűtőalátét megfelelően működjön.

A laptop hűtőalátétek típusai

Alátét – nyílásokkal ellátott asztalka lábak nélkül, mely néhány centiméterrel megemeli az eszközt, hogy természetes légáramlás alakuljon ki.

Laptop állvány, aktív hűtés.

Az alátéteknek is két válfajuk vásárolható meg:

Puha (térdre-, ölbe vehető) – az alátét alsó része puha anyaggal borított, mely a légcsere érdekében lélegző.
kemény – asztalra tehető típus.

Alátét asztalkaa laptop hűtőalátétnek ez a típusa magas lábakkal rendelkezik, asztalon, irodában kényelmes használatot biztosít.

Laptop alátét hűtési típusai

  • Passzív hűtés – az alátét masszív felépítésének köszönhetően a kárpitozott heverőre helyezve is elvezeti a gép hőjét.
  • Aktív hűtés – a légcsere és a notebook hűtése ventilátorok segítségével történik. Az aktív hűtéssel ellátott laptop hűtőállványok általában 5-10 °C fokkal csökkentik a gép hőmérsékletét, a felsőkategóriás modellek esetében ez a szám elérheti a 15-17 °C fokot is.

A laptop alátét mérete

A laptop hűtőállványok, alátétek a laptop méretének ismeretében vásárolhatók meg, ahhoz hasonló méretvariációkban.

  • 14 hüvelykig – ultrabook, netbook számára
  • 15-16 hüvelyk – átlagos laptopméret
  • 17-18 hüvelyk – gamer és multimédiás laptopok számára gyártott alátét mérete.

A laptop hűtőállvány, alátét bármilyen anyagból készülhet, a lényeg, hogy hatékonyan elvezesse a gép hőjét és ezáltal biztosítsa a megfelelő hőmérséklet tartományt.

Laptop és notebook hűtőalátét vásárlás nyárra. Ha szeretnél még hasonlóan érdekes cikkeket olvasni, az alábbiakat ajánljuk számodra: laptop szerviz, laptop alátét vásárlása, hűtőpad csere, laptop kiegészítő Budapest, laptop állvány kiválasztása.

Okostelefont és laptopot használnak a gyerekek is

Megállíthatatlanul terjednek a mobil eszközök

Érdekes felmérés készült a közelmúltban, mely azt vizsgálta, hogy a szülők mennyire engedik gyermekeik számára az okos eszközök, mobil számítógépek használatát. A 21. században a hétköznapi élet részévé vált a technológia, elkerülhetetlenné vált, hogy már fiatal korban megismerkedjünk vele.

Magyarországi tapasztalatok

Magyarországon a szülők közel 70%-a nyilatkozott úgy, hogy gyermekük napi szinten használ valamilyen okoseszközt – derül ki az NN Biztosító reprezentatív kutatásából, ez lehet laptop, tablet, okostelefon vagy személyi számítógép is. A felmérés szerint a kisgyermekek 38 százaléka már 3 éves kor alatt elkezdi az okostelefon-használatot, döntően még szórakozási céllal, játékokat és egyszerűbb applikációkat futtatnak a készüléken. Ebben a korban jellemzően még édesapjuk vagy édesanyjuk eszközeit használják a gyerekek. A 3 és 6 év közötti életkorban már 61 százalék az okostelefonozó gyermekek aránya, a 7-10 éves kisiskolás korosztálynak pedig a 89%-a használ vagy tabletet, laptopot vagy okostelefont. Ebben az életkorban már kiegyenlítődik az egyes felhasználási területek között a szórakozás és az ismeretszerzés aránya, egyre többen használják tanuláshoz, iskolai feladatok elvégzésére a komputert.

A legújabb technológiai kutatások

A most készített kutatás alapján kijelenthető, hogy a szülők többsége az iskolakezdés időszakát, vagyis a 6-7 éves kort tartja optimálisnak az okoseszközök használatának megkezdésére: éppen azt az életszakaszt, amikor a gyermekek érdeklődése egyre inkább az ismeretszerzés felé fordul és ekkortól válik jellemzőbbé a saját eszközhasználat is. A kutatás arra is rámutatott, hogy 10-ből 6 szülő érzi úgy, hogy az internet és az okoseszközök segítik a gyereket a tanulásban, az új ismeretek megszerzésében, ezért fontosnak tartják, hogy szülői felügyelettel már egészen fiatal korban megismerkedhessenek ezekkel.

A kutatás alapján kijelenthető, hogy az emberiség egyértelműen elfogadta az okoseszközök napiszintű használatát, a szülők nem veszélyforrást, hanem segédeszközt, a tudás megszerzésének eszközét látják a különféle kütyükben és az internetben.

A felelős okoseszköz használat érdekében a fejlesztők feladata, hogy megteremtsék és kidolgozzák azokat a szoftvereket, melyek segítségével a szükséges mértékben ellenőrizhető a fiatalabb generáció internethasználata.

Okostelefont, mobil számítógépet és laptopot használnak a gyerekek is az iskolában vagy otthon. Néhány további érdekes és izgalmas téma olvasóink számára: okoseszközök javítása, okostelefon szerviz, laptop szerviz Budapest, tablet csere, felmérés és diagnosztika, okoseszköz használat szakszerűen.

Laptop multimédiás képszerkesztéshez

A képszerkesztési célokra gyártott laptop típusokkal érdemes megismerkedni, mielőtt vásárolni indulsz. A budapesti szervizben gyorsan és szakszerűen javítják és cserélik a notebook hardvereit, alkatrészeit.

Videó szerkesztésére is alkalmas notebook

Laptop szerviz képszerkesztés.

A képszerkesztés, a videoszerkesztés munkafolyamata mindig is a nagy teljesítményű számítógépekkel asszociálható fogalom volt. A laptopgyártók által készített eszközök közül a multimédiás szerkesztőgépek teljesítménye is magas kell, hogy legyen. Lássunk néhány laptop típust, melyek alkalmasak lehetnek képszerkesztésre is.

Apple MacBook Pro Retina kijelzővel

A 15 hüvelykes kijelzővel szerelt MacBook Pro laptop szinte bármilyen videoszerkesztési feladat elvégzésére alkalmas. A kijelző 2880x1800-as felbontása lehetővé teszi a 1080p felbontású montázsok szerkesztését, manipulálását. A kétéves gép hardvere még mindig versenyképes, hiszen négymagos Intel Core i7-es processzort találunk a műanyag burkolat alatt, szinte hihetetlen 1TB SSD meghajtót, 16 GB DDR3L operatív tárat, Intel Iris Pro Graphics integrált ls Nvidia GeForce GTR 750M videokártyát kapunk. A meglehetősen borsos áron elérhető laptop nem egészen két kilogrammos súlyával könnyen hordozható mobil számítógép és multimédiás központ.

A MacBook valamivel olcsóbban is megvásárolható, ha egyszerűbb videokártyát, kevesebb SSD tárhelyet és kevesebb RAM -ot kérünk. A fontosabb grafikai és képszerkesztő programok ingyenesen is elérhetők, azonban a megbízható, minőségi munkához érdemes a professzionális verziót megvásárolni.

Dell XPS 15

A Dell 15 hüvelykes képátlójú laptop kijelzővel gyártott modelljének előnye, hogy nem kell az Apple márkát megfizetni. A 3200x1800-as felbontással szállított, Intel Core i7-es processzorral és Nvidia GeForce videokártyával szerelt laptop tökéletesen megfelel video és képszerkesztő feladatokra, ára azonban kedvezőbb az Apple MacBookjával összehasonlítva.

A notebook három darab USB 3.0-ás portot kapott, sajnos nincs rajta FireWire vagy Thunderbolt csatlakozó. A videoszerkesztés szempontjából előnyös tulajdonság, hogy HDMI és DisplayPort is található a laptop műanyag burkolatának oldalán.

A képszerkesztésre és videoszerkesztésre alkalmas laptop típusokat a budapesti szervizben könnyen és gyorsan javítják a hozzáértő szakemberek. Multimédiás munkákhoz megfelelő notebookot készítenek a következő gyártók: Dell, ASUS, HP, Samsung, Apple, Acer, Toshiba stb.

Laptop típusok multimédiás képszerkesztéshez és egyéb munkafolyamatokhoz. Néhány további, érdekes részlet: laptop vásárlás, laptop szerviz, laptop Budapest.

Milyen laptopot vegyek az iskolába, egyetemre?

Ha nem tudod eldönteni, hogy milyen laptopot vásárolj az iskolába vagy egyetemre, ebben a posztban találhatsz néhány ötletet, tippet és leírást a megfelelő hardver kiválasztásához.

Tanácsok, tippek és ötletek

Laptop vásárlása egyetemen

Az oktatási módszerek is folyamatosan fejlődnek. Eleinte úgy tűnt, hogy az e-book olvasó vagy a táblagép lesz a középiskolások és egyetemisták legfontosabb kütyüje, most mégis inkább a laptop a legnépszerűbb. A mobil számítógépek előnye, hogy könnyen hordozható, ezért az iskolában, egyetemen is használható, otthon pedig ugyanazon a gépen készíthető el a házi feladat.

A laptop szükségessége már nem kérdés, nehezebb viszont kiválasztani a megfelelő típust, hiszen napjaink egyik slágertermékéről van szó, ezért több száz típus közül választhatunk.

Milyen gépet válasszak?

A kérdés meglehetősen összetett, és elsősorban pénztárcánk határozza meg, hogy milyen hardvertípust vihetünk haza. A meglévő keret ismeretében el kell dönteni, hogy milyen méretű gépet szeretnénk beszerezni. Ha a gépet otthon vagy a kollégiumban fogod használni és ritkán viszed magaddal a suliba, akkor érdemes a valamivel olcsóbb, klasszikus laptopot választani, ha a mobilitás az elsődleges szempont, akkor az ultrabook lehet a logikus választás.

Laptop szerviz

Bár az utóbbi típus lényegesen drágább, de méreteit és súlyát tekintve verhetetlen, könnyen hordozható és relatíve kényelmes is. Az Ultrabook vékony, könnyű és energiatakarékos hardvereket tartalmaz, ezért az akkumulátor üzemideje is meglehetősen hosszú. Az energiatakarékosság hátránya viszont, hogy a hasonló árkategóriában lévő klasszikus notebook teljesítmény tekintetében jócskán lekörözi vékonyabb társát.

A transzformers laptopok univerzális használhatósága az egyetemen vagy iskolában nem érvényesül, ezért az ár/érték miatt ilyet inkább ne vegyünk hétköznapi használatra.

Kijelző

A laptop kijelzőjének mérete, típusa és paraméterei a legfontosabb egy diák számára. Mivel a munkanap nagy részét a kijelző előtt ülve töltjük, rendkívül fontos, hogy jó minőségű hardvert válasszunk. Laptopvásárláskor a matt kijelzőt keressük, ennek fényvisszaverése minimális és a villogás is elfogadható mértékű.

laptop kijelző felbontása

Nem mindegy, hogy milyen technológiával gyártott kijelző-panelt választunk. A TN olcsóbb, de lényegesen gyengébb a színminősége, az IPS sokkal valósághűbb képet ad, ráadásul a betekintési szöge is jobb, sajnos ennek megfelelően az ára is magasabb, tehát hosszútávra inkább ilyet válasszunk.

A laptop kijelzőjének felbontása

Manapság Full-HD és HD felbontású laptopot találunk a boltokban. Ha kifejezetten iskolába, egyetemre, tanuláshoz vásárlunk gépet, tökéletesen elegendő a HD felbontás. A Windows által megjelenített ikonok jobban is látszanak HD felbontású kijelzőn, a szövegek megjelenítése szempontjából pedig szinte lényegtelen a felbontás.

A Full-HD kijelző értelemszerűen jó választás, de ha olcsóbban kínálják a gépet HD kijelzővel, azt is nyugodtan hazavihetjük.

Hardver, teljesítmény

A legfontosabb kérdés, hogy milyen teljesítményű laptopot vásároljunk. A hardver kiválasztásakor az első kérdés az, hogy milyen célra szeretnénk használni a gépet, iskolába vagy egyetemre szeretnénk vinni. Alapvető irodai alkalmazások futtatására és internetezésre a régebbi, olcsó Celeron vagy Pentium processzorral szerelt gépek is megfelelnek, de közép-hosszú távra gondolva inkább Intel Core i3-as gépet kell venni. Memóriából mindenképpen 4GB vagy 8 GB-ot vásároljunk, szükség esetén bármikor bővíthető. Merevlemezből az 500GB a legelterjedtebb. Optikai meghajtót csak akkor kérjünk a notebookhoz, ha az iskola kifejezetten kéri azt.

A laptop akkumulátora

A laptop akkumulátorának teljesítménye határozza meg az autonóm működési időt. Az átlagos gépek 3-4 órán keresztül működhetnek telepről. Ha ennél hosszabb üzemidőre van szükség, akkor mindenképpen alacsony fogyasztású processzort kérjünk: Intel Core i3-xxx0U, i3-xxx0Y, i5-xxx0U, i5-xxx0Y és Intel Core M.

Laptop hardver

Ilyen laptoptípusokat ajánlunk

Milyen laptopot vagy számítógépet vegyek az iskolába, egyetemre, milyen paraméterekkel rendelkezzen? Ha nem tudod eldönteni, vagy csak szeretnél tanácsot kapni arra, hogy milyen laptopot vásárolj az iskolába vagy egyetemre, ebben a posztban találhatsz néhány ötletet, tippet és leírást a megfelelő hardver kiválasztásához és a jó döntéshez. Ha szeretnél még néhány érdekes és izgalmas témáról olvasni, az alábbiakat ajánljuk: laptop vásárlás Budapesten, laptop javítás, laptop típus cseréje, kijelző csere, hardver szerviz.