Laptop hűtőalátét a kárpitozott fotelben, nyárra

Laptop alkatrészek és kiegészítők választása a kárpitosok ajánlásával

Laptop hűtőalátét.

A laptop alátét a kárpitozott fotelben és az ágyban is hasznos, segítségével kényelmessé tehető a mobil számítógép használata, alapvetően két funkciót tölt be:
a megfelelő pozícióban rögzíti a notebookot, ennek köszönhetően kényelmessé téve a munkát és tehermentesítve az egyes testrészeket hűti a laptopot, ennek köszönhetően megnő a gép élettartama, különösen az akkumulátor számára fontos a megfelelő hőmérséklet biztosítása. A kárpitozott bútorok elzárják a gép hűtőnyílásait, ezért a kárpitosok az alábbiakat ajánlják.

Hasznos lehet a hűtőpad az alábbi esetekben:

  • a nyári melegben a laptop burkolata erősen melegszik, különösen a kárpitra fektetve, aminek a következtében gyakori az operációs rendszer fagyása
  • nagy teljesítményigényű szoftverek futnak a laptopon (játékok, grafikus szerkesztők, digitalizáló programok), melyek terhelik a gép videokártyáját
  • a mobil számítógépet az ágyban vagy a térdünkön használjuk az esetek többségében.

Fontos: a laptop hűtőalátét nem helyettesíti a laptop hűtőrendszerét, ezért évente ki kell tisztítani a hűtőbordákat, hogy a hűtőalátét megfelelően működjön.

A laptop hűtőalátétek típusai

Alátét – nyílásokkal ellátott asztalka lábak nélkül, mely néhány centiméterrel megemeli az eszközt, hogy természetes légáramlás alakuljon ki.

Laptop állvány, aktív hűtés.

Az alátéteknek is két válfajuk vásárolható meg:

Puha (térdre-, ölbe vehető) – az alátét alsó része puha anyaggal borított, mely a légcsere érdekében lélegző.
kemény – asztalra tehető típus.

Alátét asztalkaa laptop hűtőalátétnek ez a típusa magas lábakkal rendelkezik, asztalon, irodában kényelmes használatot biztosít.

Laptop alátét hűtési típusai

  • Passzív hűtés – az alátét masszív felépítésének köszönhetően a kárpitozott heverőre helyezve is elvezeti a gép hőjét.
  • Aktív hűtés – a légcsere és a notebook hűtése ventilátorok segítségével történik. Az aktív hűtéssel ellátott laptop hűtőállványok általában 5-10 °C fokkal csökkentik a gép hőmérsékletét, a felsőkategóriás modellek esetében ez a szám elérheti a 15-17 °C fokot is.

A laptop alátét mérete

A laptop hűtőállványok, alátétek a laptop méretének ismeretében vásárolhatók meg, ahhoz hasonló méretvariációkban.

  • 14 hüvelykig – ultrabook, netbook számára
  • 15-16 hüvelyk – átlagos laptopméret
  • 17-18 hüvelyk – gamer és multimédiás laptopok számára gyártott alátét mérete.

A laptop hűtőállvány, alátét bármilyen anyagból készülhet, a lényeg, hogy hatékonyan elvezesse a gép hőjét és ezáltal biztosítsa a megfelelő hőmérséklet tartományt.

Laptop és notebook hűtőalátét vásárlás nyárra. Ha szeretnél még hasonlóan érdekes cikkeket olvasni, az alábbiakat ajánljuk számodra: laptop szerviz, laptop alátét vásárlása, hűtőpad csere, laptop kiegészítő Budapest, laptop állvány kiválasztása.