Laptop memória bővítése

Mennyi és milyen memória kell a notebookba

Laptop memória SO-DIMM méretek összehasonlítása.

A laptop hardverek között a processzor és az alaplap után a memória az egyik nélkülözhetetlen számítógépes alkatrész. Az alaplap határozza meg a laptop típusát, tehát ez nem fejleszthető és nem cserélhető, néhány egyedi esettől eltekintve. A processzor fejlesztése, cseréje szintén rendkívül szűk határokon belül mozog, ezért a memória bővítése az, mellyel a legnagyobb teljesítménynövelés érhető el.

A laptopvásárláskor, ha a spórolás a cél, érdemes a memórián spórolni. Ha olcsóbb alaplapot vagy gyengébb processzort vásárlunk, az a későbbiek során úgy is marad már, de a kisméretű memóriamodul bármikor nagyobbra cserélhető, ha a laptop alaplapja lehetővé teszi ezt. Ha esetleg két memóriacsatlakozó hely van a gépben, akkor egyetlen panelt érdemes vásárolni, a későbbiek során pedig az üres slotba tehetünk még egy modult, így megkétszerezve a RAM méretét.

Milyen memóriák vannak

A memóriatípusok között könnyű elveszni, ezért csak azokkal a típusokkal ismerkedjünk meg, melyek jelenleg a legnépszerűbbek.

A laptop és az asztali számítógép is DDR memóriát kap, azzal a különbséggel, hogy a PC DIMM, a notebook SO-DIMM alakú modullal érkezik. A kettő között az egyetlen lényegi különbség a méret és a forma, a működési elv teljesen megegyezik.

A DDR memóriák működési elvén nem változtatnak az utóbbi években, csupán a sebességüket változtatják, ezért létezhet DDR, DDR2, DDR3, DDR4, és DDR5-ös memória. A jelenleg népszerű és széles körben elterjedt típus a DDR3 és ennek egy változata a DDR3L.

A laptopokban a fogyasztást igyekeznek minimalizálni a tervezők. Ezzel egyrészt az akkumulátor üzemidejét növelik meg, másrészt csökkentik a termelődő hőmennyiséget is, melynek elvezetése problémás a vékony műanyag burkolatban. A DDR3L memória szinte mindenben megegyezik a DDR3-mal, annyi a különbség, hogy előbbi kisebb feszültségen működik, ezáltal alacsonyabb a hőtermelése. Természetesen az alacsonyabb feszültség miatt a teljesítmény is némileg alacsonyabb.

Mennyi memória kell a laptopba?

A jelenleg kapható gépek esetében a 4 GB az alap, ezalatt nem kapható, illetve nem érdemes gépet venni. A 8 GB és a 16 is átlagosnak mondható, bár a 16 GB szinte mindenre elegendő, amivel egy átlag notebook használó találkozhat. A 32 GB sem ördögtől való, de erre már a komolyabb munkaszoftvereket futtatóknak, nagyméretű adatbázisokat kezelőknek van szükségük, a 64GB-ra pedig a hagyományos felhasználóknak nincs szükségük, fölösleges pénzkidobásnak tűnik ennyi RAM-ot vásárolni haza.

Laptop belső memória bővítése szervizben Budapesten. Néhány további, érdekes és izgalmas olvasnivaló téma: laptop memória csere, laptop szerviz, DDR választás, RAM csere, memória bővítés, SO-DIMM forma.

Ajánló
Kommentek
  1. Én