Gyorsan merül már a mobiltelefon akkumulátor?

Hol és milyen akkumulátor töltőt

Mobil telefon akkumulátor.


Rövid idő alatt változott nagyot a telefonpiac. Habár az akkumulátorok talán kevésbé fejlődtek olyan ütemben, mint a készülékek tudása, a mai akksik kapacitása azért lényegesen jobb, mint a néhány esztendővel korábbi társaiké. Mégis, sokan ragaszkodnak régebbi, ám már jól megszokott készülékükhöz, s fejlődő mobilpiac ide vagy oda, inkább csak az akkumulátort újítják meg időnként. Ebben a cikkben azokat a szempontokat igyekeztem összegyűjteni, melyekre érdemes lehet figyelni a mobiltelefon akkumulátor vásárlás során. Ezzel együtt természetesen meg kell néznünk azt is, milyen jelek utalhatnak egyáltalán arra, hogy már ideje újítani az akksit.

Két év a vízválasztó

Mondhatnánk azt is, hogy a korábbi mobilok már a kialakításuk miatt is barátságosabbak voltak: legalábbis az ember maga ki tudta cserélni az elöregedett akkumulátort, ha éppen arra volt szükség. Sok mai készüléknél ez nem ennyire egyszerű, szervizben kezelhető jobbára a probléma. Ám a legtöbben egyetértenek abban, hogy nagyjából két esztendő jelenti a vízválasztót, azaz körülbelül ennyi idő után számíthatunk a mobiltelefon akkumulátor kapacitásának, életidejének csökkenésével. Vagyis, amikor már gyorsan fogynak a töltöttséget jelző apró kis cellák, jó eséllyel akksit cserélhetünk.

Mobiltelefon akkumulátor hibák

Nem feltétlenül csak a gyorsabb lemerülés révén vehetjük észre, hogy új akkumulátor után kell néznünk. A szakcikkek arra is figyelmeztetnek, hogy érdemes lehet egyszerűen szemügyre venni az erőforrást. A fizikai eltérések jól látszanak az akkumulátoron, így például az is, ha esetleg felpuffadt az alkatrész bizonyos helyeken.

Tipp: Véletlenül se a kukába dobják az elhasználódott akkumulátort, keressünk gyűjtőpontot a megfelelő tárolás és a környezetünk védelme érdekében!

Akkumulátor mobil telefon.

Mobiltelefon akkumulátor töltése

Többféle vélemény kering az interneten. Lehetett már olvasni arról, hogy nem teszünk jót azzal, ha folyamatosan száz százalékra töltjük készülékünk akkumulátorát. Mégis, van egyfajta többször hangoztatott vélemény abban, hogy körülbelül negyven százalék felett érdemes tartani a töltöttségi mutatót a lítium-ion akkuk esetében. Legalábbis hosszú távon ez tűnik kifizetődőnek az élettartamot tekintve. De a legokosabban akkor járunk el, ha a készülékünk mellé kapott használati útmutató szerint cselekszünk. Legalábbis, ha van ilyen a birtokunkban.

Tipp: Ha túlzottan felforrósodik töltés közben a mobiltelefon, gondoljunk arra, hogy akár a töltő is lehet rossz.

Kisebb trükkökkel is spórolhatunk a töltöttségen

Gyakran megesik, hogy égető szükségünk lenne még egy kis tartalék energiára, mert éppen belekezdtünk valamilyen feladatba okos eszközünkön. Több beállítást is elvégezhetünk ennek érdekében.

  • A kijelző fényerejének csökkentése, a kamera vakujának kikapcsolása révén is értékes energiát takaríthatunk meg, ami által kitolhatjuk valamelyest az aktuális töltöttségi időt.
  • Nem árt észben tartani azt is, hogy a feleslegesen futó alkalmazások leállításával is nyerhetünk pár százalékot.
  • Mobil telefon akkumulátorok széles választékát találod a laptopakkumulator.eu webshopban.